Lansering av laddstolpar för el- och hybridfordon

Opigo laddstolpar hos BRF Åkanten i Lerum

Nu har vi i styrelsen den stora glädjen att berätta att vi är i mål med etablering av föreningens tio första laddstolpar för el- och hybridfordon. I detta nyhetsinlägg kommer all information du behöver veta, inklusive några länkar till leverantören där du kan läsa mer detaljer om tjänsten.

Bakgrund och nuläge

Vi i styrelsen i BRF Åkanten i Lerum är väl medvetna om teknikens utveckling och hur explosionsartat intresset och försäljningen av laddbara fordon är i Sverige. Detta påverkar givetvis också oss på Lerum Andersvägen. Både för oss medlemmar, men också för personer som besöker vårt område. Med detta i åtanke, vill vi säkerställa att möjligheten för laddning av fordon finns i området.

I detta första skede under 2022 kommer ett antal platser att etableras och kunna användas enligt ”först till kvarn”-principen. Det betyder att dessa platser inte går att hyra för en fast månadsavgift, utan det är fritt fram att ställa sitt fordon och börja ladda om det finns ledig plats när du kommer till anläggningen.

Laddstolparnas placering

De första tio laddstolparna som driftsattes nu i mitten av april 2022 är belägna vid väggen på östra sidan av vår föreningslokal på Lerum Andersvägen 5. Det vill säga på grusplanen till vänster, sett från infarten till vårt område. Under året hoppas vi att kunna etablera ännu fler platser, men det får vi lov att återkomma med mer information om senare.

Den röda markeringen visar området för dessa tio första platser. Tryck på bilden för att starta navigation med Google Maps.

Hur fungerar laddningen?

Laddstolparna är av modellen Charge Amps Aura och har 2st 11kW-ladduttag per box. Med denna effekt, kommer du att ladda upp cirka 5-6 mils körsträcka per timme. Den exakta effekten du får ut från laddstolpen beror på hur många andra bilar som laddar samtidigt som du. Ju fler bilar som laddar samtidigt, desto lägre laddeffekt får varje bil ut från boxen.

Charge Amps Aura 2X - 22 kW - Albie

Tjänsten som krävs för laddning heter EVcore och deras app med samma namn hittar du på Google Play (Android) eller Apple App Store (iPhone). Det går inte att börja ladda utan att skaffa appen på telefonen samt RFID-taggen enligt guiden under bilden nedan. När du har EVcore-appen kan du när som helst se efter om det finns lediga uttag på en viss anläggning, samt söka upp andra publika laddstationer inom deras nätverk.

EVcore | Opigo
Appen EVcore krävs för laddning med våra nya laddstolpar

När du har tagit hem appen, behöver du följa stegen nedan. Läs mer om betalningen i artikelns nästa stycke.

  1. Starta appen och tryck ”SKAPA KONTO”
  2. Välj att du tillhör ”BRF / Företag” och tryck sedan på ”Skapa konto”-knappen
  3. Ange områdeskod 1972 och tryck ”Lägg till”
  4. Dubbelkolla att det står ”BRF Åkanten i Lerum” och tryck sedan på ”Gå vidare”-knappen
  5. Ange alla de uppgifter som efterfrågas i beställningsformuläret och läs gärna villkoren. Tryck sedan ”Gå vidare”-knappen
  6. Du får nu ett mail till angiven mailadress. Bekräfta kontot via mailet och tryck sedan ”Gå vidare till betalsätt”
  7. Ange om du vill betala med kortbetalning eller månadsfaktura (se prisinfo nedan). Vid valet faktura behöver du ange var fakturan skall skickas. Vid valet kort, anger du kortuppgifterna.
  8. Välj antalet RFID-brickor du vill beställa, som blir kopplade till ditt konto (se prisinfo nedan). Tryck sedan ”Skicka beställning” så är registreringen färdig.

Din RFID-bricka skickas hem till angiven adress inom ett par arbetsdagar. När du får hem den, är allt klart för att börja ladda vid vår anläggning.

För att starta laddningen, blippar du din RFID-tagg strax nedanför A-symbolen (se markeringen med bokstaven A på bilden längre ner i artikeln) så identifieras du som registrerad medlem och laddningen startar därefter automatiskt inom 30 sekunder.

Priser och betalning

Nedan följer den prissättning som var gällande vid driftsättning av anläggningen i april 2022. Priset för laddning kan komma att ändras av bostadsrättsföreningens styrelse och de löpande avgifterna av tjänsteleverantören Opigo. För aktuella priser, vänligen klicka dig vidare till vår sida om Parkering och Garage.

Laddning: 2,25 kronor per kWh

Månadsavgift: 25kr

Transaktionsavgift: 10kr per pappersfaktura eller 2kr per månadsdebitering* på betal-/kreditkort

RFID-tagg: 100kr i engångsavgift

*Alla dina laddningar under en kalendermånad registreras i appen och debiteras som en klumpsumma en gång per månad. Då adderas också månadsavgiften samt transaktionsavgiften, innan beloppet debiteras från kortet.

Föreningens förhållningsregler

Vi i styrelsen på BRF Åkanten vädjar till dig som medlem med laddningsbart fordon, att använda våra laddstolpar med respekt för dina grannar. Flytta därför bilen till din ordinarie parkering eller garage så snart ditt batteri har laddat fullt. Detta är extra viktigt om inga eller ett fåtal platser är lediga och risken finns att du har grannar som vill ladda, men inte får möjlighet.

Om vi märker att laddplatserna missbrukas genom att samma bilar ofta och länge står där trots fulladdat batteri, kan en enskild medlem varnas och därefter, om ingen bättring uppvisas, uteslutas från möjligheten att ladda på anläggningen. Respektera varandras behov, så skall nog detta fungera fint.

OBS: Om ett fordon står på en av dessa platser utan att ha en laddkabel ansluten till uttaget, kommer bilen omgående att bötfällas.

Vid behov av hjälp med tjänsten

Har du problem med laddningen, frågor om faktura eller kortbetalning, tappat bort din RFID-tagg eller något annat? Kontakta då Opigo Support. Du når dem på 010-207 00 24 eller tryck här för att komma till deras kontaktformulär.

Användarmanual och övrig information

Här hittar du en användarmanual för Charge Amps Aura

Här hittar du Opigos användarvillkor

A = Här blippar du din RFID-tagg för att ladda med BRF Åkanten i Lerums rabatterade pris
B = Under detta lock hittar du ladduttaget
C = Färgen på ringen indikerar status enligt nedanstående tabell

Frågor och funderingar

Har du frågor eller funderingar till föreningsstyrelsen kopplat till våra nya laddstolpar, prissättningen eller något annat? Börja med att läsa den senaste informationen på vår sida för Parkering och Garage. Om du fortfarande inte hittat svar på din fråga, kontakta då Johan Hermansson som är ansvarig för laddstolparna från styrelsens sida. Kontaktuppgifter till honom hittar du här.