Förtydligande angående regler i trapphus och på balkonger

BRF Åkanten - Regler om blinkande lampor på våra balkonger

Styrelsen önskar idag att gå ut med ett förtydligande gällande två separata regler, men där vi på förekommen anledning ser ett stort behov av en påminnelse.

Regler gällande lösa objekt i trapphus

I våra trapphus får inga lösa objekt förvaras. Det gäller oavsett om du bor på markplan eller något av de ovanstående våningsplanen. Det är inte helt ovanligt att objekt som jackhängare, skoställ och annat ställs direkt utanför dörren och det är inte tillåtet. Inte heller cyklar, barnvagnar, elscooters, leriga stövlar eller rullatorer heller. Utrymmet längst in under trappen på markplan utgör inget undantag från denna regel.

Motiveringen till denna regel är först och främst att de är en fara vid brand, när framkomligheten trots försämrad sikt är A och O för att räddningstjänsten skall kunna göra sitt jobb. Mindre bränder i enskilda objekt, t.ex. barnvagn, kan också göra ett helt trapphus fylls av skadlig rök.

Om du vet med dig att du idag har saker ståendes utanför lägenhetsdörren, vänligen ta bort dem omgående.

Regler gällande blinkande lampor på balkonger

Julen är i antågande och det är vi förstås glada för. En naturlig del av julen är julpyntet och det är i grund och botten inte ett problemområde. Men det finns ett undantag och det är blinkande julbelysning på balkonger och uteplatser. Något som inte är tillåtet.

Varje år tar styrelsen emot ett antal telefonsamtal från medlemmar som störs av blinkande lampor. Detta då blinkandet dels kastar oönskade reflektioner in i t.ex. sovrum, men också kan upplevas distraherande för ögat och i värsta fall också framkalla epileptiska reaktioner.

Om du vet med dig att du har monterat eller har tänkt montera blinkade belysning inför advent och jul, ber vi dig att inte göra det.

Tack på förhand för er förståelse och efterlevnad hälsar styrelsen.